Dwangvoeren bij konijnen en knaagdieren

Konijnen en knaagdieren hebben een snelle stofwisseling. Dit betekent dat ze een hoge en vrijwel continue voedselbehoefte hebben. Een korte periode van niet eten zorgt al snel voor een negatieve spiraal waar de dieren niet zelf uit komen.
Voor konijnen en herbivore knaagdieren geldt dat zij naast een energietekort last kunnen krijgen van een stilliggend maagdarmkanaal. Ook hiervoor geldt dat de dieren dit zonder onze hulp meestal niet overleven.  Het is daarom belangrijk om, wanneer konijnen en knaagdieren niet willen eten, zo snel mogelijk te beginnen met dwangvoeren.


Waarmee?
Dwangvoeren van konijnen en herbivore knaagdieren kan het beste gedaan worden met speciaal dwangvoer bedoeld voor herbivoren. Dit bevat veel vezels van hoge kwaliteit om het maagdarmkanaal te stimuleren en is daarnaast voorzien van alle nodige vitaminen en mineralen. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, wat aangelengd moet worden met water. Bij omnivore knaagdieren kan gebruik worden gemaakt van Convalescence Support voor honden en katten. Wanneer u om wat voor reden dan ook niet aan kant en klare dwangvoeding kunt komen en uw dier krijgt pellets, dan kunt u deze vermalen tot poeder en aanlengen met water om zo uw eigen dwangvoer te maken.

Het is belangrijk om het dwangvoer dik te houden om te voorkomen dat de maag van uw dier voornamelijk gevuld wordt met water en hij zo alsnog onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Voor het dwangvoeren zijn speciale spuiten verkrijgbaar met een grotere opening waardoor ze minder snel verstopt raken met voer.


Hoe veel en hoe vaak?
De inhoud van de maag van konijnen en knaagdieren is ongeveer 3 tot 4% van hun lichaamsgewicht. Meer dan dit past er simpelweg niet in en de vraag is hoe comfortabel het is om de maag tot dat niveau te vullen. Als vuistregel houden we aan 10 tot 20 ml per kg lichaamsgewicht per keer. Afhankelijk van de toestand van uw dier en of hij zelf nog iets eet naast de dwangvoeding adviseren we om 4 tot 6 keer daags de dwangvoeren. We adviseren uw dier regelmatig te wegen. Wanneer uw dier afvalt ondanks het dwangvoeren, geef de dwangvoeding dan vaker per dag of in grotere hoeveelheden per keer. U moet doorgaan met dwangvoeren tot uw dier zelfstandig goed eet en hierbij niet meer afvalt.


Hoe?
Zorg dat u voordat u uw dier uit zijn verblijf haalt de eerste spuit met dwangvoer klaar heeft liggen. Om het dier zo goed mogelijk te ondersteunen en tegenstribbelen te voorkomen is het handig om uw konijn of knaagdier in een handdoek te wikkelen voor het dwangvoeren of het ingeven van medicatie.Vervolgens kan het dwangvoeren beginnen. U brengt uw hand onder de kin van uw dier en gebruikt de andere hand om de spuit vast te houden. De spuit wordt ingebracht in de ruimte tussen de voortanden en de kiezen, ofwel het diastema.

Het is van groot belang de spuit goed achter in de bek te brengen, anders loopt het dwangvoer er direct weer uit. Bij het inbrengen van de spuit en het inspuiten van het dwangvoer moet uw dier kauwende bewegingen gaan maken en de voeding wegslikken. Gebeurt dit niet direct dan wil het soms helpen om de spuit wat heen en weer te bewegen in de bek. Begin met kleine hoeveelheden per keer, ongeveer 1ml bij konijnen en cavia’s, om te zien hoe uw dier op het dwangvoeren reageert. Kauwt uw dier goed en slikt hij het vlot weg dan kunt u iets grotere hoeveelheden per keer in spuiten.

Zorg dat u naast het dwangvoeren ook altijd voldoende vers drinkwater en het normale rantsoen van uw dier blijft aanbieden!

Design by Valleiweb