Er bestaan veel misverstanden over wat een konijn moet eten. Gezondheidsproblemen zoals diarree en overgewicht kunnen soms eenvoudig voorkomen worden door het juiste dieet aan een konijn te geven.

Planteneters
Konijnen hebben een ingewikkeld maagdarmkanaal dat specifiek ingericht is op het eten van plantaardig materiaal. Zo zijn de blinde darm en de dikke darm bijvoorbeeld veel uitgebreider dan bij vleeseters zoals de hond en de kat. Ook heeft het konijn een dubbele vertering, waarbij hij zijn eigen keutels opeet om zichzelf van de nodige vitamines en minderalen te voorzien. Het konijn eet echter alleen de keutels op die vanuit zijn blinde darm afkomstig zijn, ook wel caecotrofie genoemd. Deze keutels zijn vaak zacht, donkerbruin van kleur en sterk geurend. Het konijn maakt deze keutels vooral ’s nachts en in principe hoort een eigenaar deze keutels niet in het hok of aan het konijn terug te vinden. De harde keutels die een konijn overdag maakt, worden niet opgegeten. Als konijnen te rijk gevoerd worden óf als ze last hebben van overgewicht en hierdoor slecht met hun mond bij hun achterhand kunnen komen, zullen ze deze keutels niet op (kunnen) eten. Een eigenaar kan ze in het hok óf aan de achterhand geplakt vinden en dit verwarren met diarree. In de zomerperiode kan deze ontlasting zeer aantrekkelijk zijn voor vliegen, die vervolgens eitjes in het hok van het konijn of op het konijn kunnen leggen. Deze eitjes ontwikkelen zich tot maden, wat ernstige huidproblemen bij het konijn kan geven (myasis).
 
Hooi
Het maagdarmkanaal van een konijn wordt gestimuleerd door vezels in de voeding. Als een konijn weinig vezelrijke voeding tot zich neemt, kan dit problemen geven met de beweging van zijn darmen en kunnen deze stil komen te liggen. Voor konijnen is dit een levensbedreigende aandoening. Een konijn moet onbeperkt hooi van goede kwaliteit krijgen. Ook is het belangrijk om onbeperkt water aan te bieden.

Daarnaast mag een konijn biks krijgen, maar slechts in een afgewogen hoeveelheid van 20 gram per kilogram lichaamsgewicht van het konijn. Als onbeperkt biks aangeboden wordt, zal het konijn bij voorkeur deze brokken eten en zijn hooi laten liggen. Dit kan, zoals hierboven aangegeven, zowel tot diarree leiden als problemen met de beweging van de darmen geven. Tevens wordt afgeraden om gemengd voer aan te bieden, omdat het konijn dan selectief de ‘lekkere’ dingen gaat eten en meestal de biks laat liggen. Hierdoor krijgt het konijn niet de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen, wat bijvoorbeeld kan leiden tot tandproblemen (calciumtekort). Een zeer geschikt merk biks is bijvoorbeeld Science Selective.

Snoep verstandig
Geef een konijn liever geen snoepgoed, omdat dit snel tot overgewicht kan leiden. Een liksteen is goed bedoeld, maar leidt helaas vaak tot een te grote opname van calcium, wat blaaszand (blaasgruis) of zelfs blaasstenen tot gevolg kan hebben. Een konijn wordt nog wel het beste verwend met goede kwaliteit groente, zoals andijvie, boerenkool, witlof, het loof van wortels en bladeren van paardenbloemen. Groenten zoals ui, prei en aardappel zijn niet geschikt om aan konijnen te geven. Niet elk konijn kan even goed tegen elk soort groente en als een konijn niet gewend is om groente te eten, moet dit geleidelijk aan opgestart worden.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen over de voeding van uw konijn(en)? Aarzel dan niet contact op te nemen met uw Dierenzorggroep Dierenkliniek!

Design by Valleiweb