Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees en kan zowel bij de hond als kat voorkomen. Indien niet alleen het randje tandvlees bij de tanden ontstoken is, maar ook het tandvlees op andere plaatsen in de bek, spreken we van stomatitis.
Gingivitis kunt u herkennen als een rood randje rondom de tanden en kiezen. In een later stadium zal dit randje steeds groter worden. Uw hond of kat heeft hier veel pijn aan, hoewel ze dit vaak niet laten merken.
Naast de roodheid van het tandvlees kan het u opvallen dat uw huisdier meer kwijlt, stinkt uit de bek, eet met een scheve kop of bloedend tandvlees heeft. Pas in een later stadium ontstaat er dusdanig veel pijn dat uw hond of kat minder gaat eten, of helemaal niet meer wil eten. Sommige dieren zijn alleen humeurig bij het aanraken van de kop, of zijn minder actief en verstoppen zich.

Gingivitis wordt veroorzaakt door een reactie op de in de bek aanwezige bacteriën. Deze bacteriën zitten bijvoorbeeld in tandplaque en tandsteen. Daarom is de eerste behandeling bij ontstoken tandvlees het professioneel reinigen van het gebit. Het geven van antibiotica heeft geen effect. Bij deze reiniging worden onder narcose met behulp van een ultrasone scaler alle tanden en kiezen schoongemaakt. Na het schoonmaken worden de tanden en kiezen gecontroleerd en worden eventuele slechte elementen in overleg getrokken.
Na deze behandelingen worden de tanden en kiezen gepolijst, waardoor het tandoppervlak weer glad is.

Gingivitis is een reversibel proces, dit betekent dat de tandvleesontsteking met de juiste behandeling weer overgaat. Het is hierbij wel belangrijk dat de groei van nieuwe bacteriën en de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen worden voorkomen. Dagelijks tandenpoetsen is hierbij de belangrijkste vorm van gebitsverzorging. Eventuele voedingssupplementen zoals Bucco-Fresh, Orozyme en speciale brokken (Hills t/d) kunnen hiernaast ondersteunend werken, maar zullen het tandenpoetsen nooit volledig kunnen vervangen.
Indien de gingivitis te lang aanwezig blijft, raken de onderliggende tandkassen en het kaakbot ook ontstoken (periodontitis). Door de periodontitis komen de tanden en kiezen los te staan en zullen ze uiteindelijk zelfs uit de bek vallen. Dit pijnlijke proces is niet ongedaan te maken en de aangetaste elementen zullen uiteindelijk getrokken moeten worden. Wel kunnen we door een gebitsreiniging in combinatie met gebitsverzorging de periodontitis zo veel mogelijk tot stilstand brengen.

Gingivitis-stomatitis bij de kat
Bij de kat bestaat ook een gingivitis zonder dat tandplaque of tandsteen duidelijk aanwezig is. Deze vorm wordt ook wel Feline Chronic Gingivostomatitis (FCGS) genoemd. FCGS is een ziekteproces waarbij het lichaam overmatig reageert op het aanwezige tandplaque. Hierdoor ontstaat er bij minimale hoeveelheden tandplaque al een ernstige ontsteking. Deze ontstekingen komen bij 3-5% van de katten voor en we zien dit vaker bij raskatten.
De precieze oorzaak van FCGS is onduidelijk. Elke aandoening die het afweersysteem ontregelt, kan zorgen voor deze overmatige reactie op bacteriën in de bek.
De enige manier om van de gingivitis bij deze katten af te komen, is door te zorgen dat er zo min mogelijk tandplaque aanwezig is. De reactie van het afweersysteem is zo sterk, dat tandenpoetsen en een goede gebitsverzorging niet voldoende effect hebben. Dit resulteert er in dat we de ontsteking alleen tot rust kunnen brengen door het trekken van alle kiezen, inclusief de wortels. Meestal kunnen de snij- en hoektanden blijven staan. Zodra de wonden zijn genezen, kunnen de katten weer goed en pijnloos eten. Zelfs brokken vormen geen probleem!
Op 60 dagen na de gebitsbehandeling is bij 55% van de katten de ontsteking volledig genezen, en 35% van de katten laat een duidelijke verbetering zien. Bij 10% van de katten genezen de ontstekingen helaas niet (voldoende) na een gebitsbehandeling. Bij hen kunnen we (grotendeels succesvol) verschillende soorten afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken.
Design by Valleiweb