Echografie, of kortweg echo, is een vorm van diagnostische beeldvorming; met behulp van geluidsgolven wordt een 2D-beeld gemaakt van organen. Met behulp van deze geluidsgolven worden de ‘schaduwen’ van de organen zichtbaar, en zijn deze te zien als verschillende grijze vormen op een beeldscherm. Met voldoende ervaring kan een echografist hierdoor zien hoe de organen er uit zien en of deze afwijkend zijn zonder dat een operatie nodig is.


Haren en lucht houden de geluidsgolven tegen. Hierom is het vaak noodzakelijk om op de plaats van de echo de vacht te scheren, en gebruiken we echogel om lucht buiten te sluiten, zodat er een duidelijk beeld ontstaat op het echo-scherm.
Natuurlijk zijn er ook bij het maken van echo’s beperkingen. Zo zijn de beelden 2D, waardoor organen en structuren elkaar kunnen overlappen. Hierdoor zijn niet altijd alle organen volledig in beeld te brengen. Vooral subtiele afwijkingen zijn moeilijk te interpreteren, aangezien het beeld van de echo zwart-wit is.

In principe kan overal een echo van gemaakt worden, maar de meest voorkomende is de echo van de buik. Alle organen in de buik staan met elkaar in verbinding, daarom zal er over het algemeen naar alle organen gekeken worden. We kijken hierbij bijvoorbeeld naar eventuele dracht en organen zoals de nieren, blaas, darmen, alvleesklier, milt en lever.  Bij een buikecho zijn alle verschillende organen beter te zien als ze leeg zijn, daarom vragen wij u om uw huisdier minimaal zes uur voor het onderzoek nuchter te houden. Uw huisdier mag dan dus niet eten, maar drinken mag wel. De blaas en eventuele blaasstenen of blaastumoren, zijn juist beter te zien als de blaas gevuld is met urine. Het is dus belangrijk om uw huisdier de twee uur voor het onderzoek niet meer uit te laten, of de kattenbak weg te halen, zodat de blaas vol is.

Een heel ander soort echo is een echo van het hart. Hierbij wordt met name naar het hart zelf gekeken en hoe deze beweegt. Ook andere structuren in de borstkas kunnen soms op deze echo gezien worden, zoals bijvoorbeeld longtumoren en vocht achter de longen. Toch verkrijgen we de meeste informatie over de andere organen in de borstkas meestal met behulp van een röntgenfoto, maar een echo is hierbij soms een mooi hulpmiddel.

Op de meeste van onze praktijken is een echo-apparaat aanwezig en kunnen echo's gemaakt worden. Aangezien het maken van echo's een echte specialiteit is, kan het zijn dat uw dierenarts u desondanks adviseerd om een echo te laten (over)maken door een echo-specialist. Dit kan bijvoorbeeld het advies zijn bij subtiele afwijkingen, bepaalde organen of eerder geziene afwijkingen. Voor een bezoek aan een echo-specialist verwijzen wij u graag door, ook is er op maandagmiddag in het Dierenziekenhuis in Gorinchem een echo-specialist aanwezig.


Soms geeft een echo niet voldoende informatie voor een juiste diagnose en is aanvullend onderzoek gewenst. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een röntgenfoto, biopten of bloedonderzoek. Wij zullen uiteraard eerst met u overleggen wat de beste opties zijn.
Mocht u zelf op doorverwijzing bij een van onze praktijken langskomen voor een echo, dan stellen wij het op prijs als u de patiëntgegevens inclusief eventuele röntgenfoto's door uw eigen dierenarts laat doorsturen.

Design by Valleiweb