Bij de Dierenzorggroep is het mogelijk om uw hond of kat te laten behandelen door middel van chiropractie, ook wel manuele therapie genoemd.
Bewegingsbeperkingen behandelen
Chiropractie behandelt bewegingsbeperkingen in gewrichten, voornamelijk van de wervelkolom. Door beperking in een gewricht kunnen zenuwen bekneld raken waardoor weefsels en organen niet meer de goede informatie van zenuwen ontvangen. Door specifieke handelingen tijdens chiropractie zal de aanwezige verkrampingen in de spieren worden opgeheven en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt hersteld.
De zenuwprikkeling kan weer op een juiste manier plaats vinden en het lichaam kan weer optimaal functioneren. Deze behandeling is weinig belastend en wordt door de meeste dieren als prettig ervaren.

Chiropractie is een vorm van manuele therapie en is een diervriendelijke manier van behandelen voor diverse nek- en rugproblemen en vele kreupelheden. Voor acute problemen is één behandeling meestal voldoende, voor chronische klachten is het soms nodig om meerdere behandelingen uit te voeren.

Diagnose
De hierboven beschreven bewegingsbeperkingen zijn helaas vaak niet zichtbaar op röntgenfoto’s of scans, waardoor ze vaak onopgemerkt blijven. Vaak is op een röntgenfoto wel de aanleiding voor de beperking zichtbaar. Een chiropractor is specifiek getraind om zeer subtiele bewegingsbeperkingen te vinden en te behandelen.

Problemen die met chiropractie behandeld kunnen worden
Er zijn verschillende problemen waarbij chiropractie een oplossing kan bieden. Gewrichten komen in alle poten voor en alle wervels, van kop tot staart bestaan uit gewrichten. Problemen in een gewricht zijn het gevolg van afwijkende stand, trauma of overbelasting. Op langere termijn geeft dit vaak kreupelheid aan een poot of last van de rug, wat zich uit in niet meer willen uitschudden, likken aan een poot, minder willen lopen en verminderen van de conditie.
Chiropractie zorgt bij deze patiënten niet voor een genezing van het primaire probleem (artrose), maar het verbeterd bij regelmatige behandeling de beweeglijkheid van de patiënt, waardoor de aandoening minder snel verslechterd en de kwaliteit van leven verbeterd.

Katten
Ook katten kunnen behandeld worden met chiropractie. Aanwijzingen voor bewegingsbeperkingen bij katten zijn overeenkomstig aan die bij de hond, onder andere het minder soepel bewegen, minder hoog of ver springen, meer slapen, minder spelen of jagen, zich minder vriendelijk gedragen of zichzelf minder wassen.

Behandeling
Tijdens een chiropractisch consult worden vragen aan de eigenaar gesteld over het algemeen functioneren van het huisdier, evenals specifieke vragen over het bewegingsapparaat. Daarna wordt het huisdier algemeen onderzocht, waarna zowel orthopedisch (oa onderzoek van de nek, rug en poten) en neurologisch onderzoek (oa testen van zenuwbanen en reflexen) gedaan wordt. Na een uitgebreid onderzoek worden de geconstateerde bewegingsbeperkingen gaandeweg het onderzoek of na afloop van het onderzoek behandeld. Na afloop van de chiropractische verrichtingen ontvangt de eigenaar/ krijgt u adviezen voor de eventuele behandeling thuis en advies voor eventuele vervolgbehandelingen. Indien een patiënt is doorgestuurd voor chiropractie, zal altijd een verslag naar de verwijzend dierenarts gestuurd worden.

Preventie
Het ontwikkelen van bewegingsbeperkingen is vaak een vicieuze cirkel. Veel dieren kunnen blessures oplopen, zonder hiervan blijk te geven, waardoor spieren in de nek of rug verkrampt kunnen raken. Indien deze problemen gedurende langere tijd niet opgemerkt en behandeld worden, kunnen ze leiden tot overbelasting van andere delen van de rug, waardoor artrose en vergroeiingen kunnen ontstaan. Als bewegingsbeperkingen in het beginstadium opgemerkt en behandeld worden, wordt deze spiraal doorbroken en kunnen dieren op ook oudere leeftijd genieten van een soepele beweging van nek en rug.

Klinieken waar chiropractie mogelijk is
U kunt met en zonder verwijzing bij de volgende klinieken terecht voor chiropractie:
Dierenkliniek Louwersplein in Hendrik Ido Ambacht – Dierenarts Veronique Dekker
Dierenkliniek Vianen en Nieuwegein - Dierenarts Anne-Marie Cuppen
Dierenkliniek Wulven in Houten – Dierenarts Hanneke de Vries
Design by Valleiweb