Ouderdom komt met gebreken, zowel bij mensen als bij onze huisdieren. Veelvoorkomende problemen bij oudere katten zijn bijvoorbeeld hartproblemen en een verminderde nierfunctie. Een te snel functionerende schildklier (hyperthyroïdie) is een ander probleem dat op oudere leeftijd frequenter optreedt.
 
Voorkomen
De oorzaak van hyperthyroïdie is gelegen in schildklierweefsel dat te veel schildklierhormoon aanmaakt en hierdoor het metabolisme van de kat verstoord. Hierdoor zijn veel voorkomende klachten bij deze aandoening gewichtsverlies ondanks een toegenomen eetlust, overactiviteit, veel drinken en veel plassen. Desondanks kan het ook voorkomen dat patiënten juist sloom zijn en een verminderde eetlust vertonen. De mate van voorkomen van deze aandoening lijkt de laatste jaren toe te nemen en op dit moment blijkt maar liefst 10% van de katten ouder dan 9 jaar hyperthyroïdie te hebben.
 
Therapie
Momenteel zijn er drie mogelijkheden om katten met hyperthyroïdie te behandelen: via medicatie, het operatief verwijderen van de schildklier en een behandeling met radioactief jodium. Al deze behandelingen hebben zowel voor- als nadelen. Zo zijn de kosten van medicatie op korte termijn lager dan een operatie of bestraling, maar deze medicatie moet dagelijks gegeven worden en heeft diverse mogelijke bijwerkingen. Een operatie is een permanente oplossing, maar de kosten zijn hoger dan medicatie en bij deze ingreep bestaat het risico dat de bijschildklier ook verwijderd wordt, waardoor de patiënt alsnog medicijnen moet gebruiken. De behandeling met radioactief jodium is zeer effectief, maar de kosten zijn hoog en deze therapie is maar op enkele plaatsen in Nederland en België beschikbaar en vereist daarnaast een langdurige opname van de patiënt.
 
Voeding
Tot voorkort waren de bovenstaande drie mogelijkheden de enige beschikbare opties voor de behandeling van een kat met hyperthyroïdie. Sinds kort is er echter nat- en droogvoeding van Hill's Prescription Diet Y/D beschikbaar gekomen die het mogelijk maakt om katten volledig door middel van deze voeding te behandelen. Het schildklierhormoon heeft namelijk als belangrijk bestanddeel jodium. De nat- en droogvoeding van Hill's Prescription Diet Y/D bevat een laag jodiumgehalte, waardoor de schildklier minder jodium beschikbaar heeft om schildklierhormoon aan te maken. Hierdoor kan deze voeding, mits het als enige voedingsbron wordt gegeven, ervoor zorgen dat de hoeveelheid schildklierhormoon van een kat met hyperthyroïdie weer kan normaliseren. Daarnaast ondersteunt deze voeding de gezondheid van de nieren, ondersteunt het gezonde urinewegen en bevordert het een gezonde huid en een mooie dikke vacht. Het blijft wel noodzakelijk om het schildklierhormoon en de functie van belangrijke organen, zoals de nieren, met behulp van bloedonderzoek onder controle te houden.
 
Heeft u nog vragen over hyperthyroïdie of de Hill's Prescription Diet Y/D, dan kunt u ten alle tijde contact opnemen met onze klinieken.

 

Design by Valleiweb