U heeft een nieuw kitten gekocht of overweegt een kitten aan te schaffen. Misschien is dit uw eerste kat en is alles nieuw voor u. Het kan echter ook zijn dat u al eerder ervaring heeft opgedaan in het opvoeden en verzorgen van een kitten. Toch veranderen inzichten vaak over de jaren heen. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.

Enten

 • 9 weken leeftijd : katten- en niesziekte
 • 14 weken leeftijd : katten- en niesziekte

Hierna wordt het schema voor volwassen katten gevolgd. Dit houdt in dat uw kat elke drie jaar de vaccinatie voor katten- en niesziekte ontvangt en de twee tussenliggende jaren alleen de vaccinatie voor niesziekte. Als de kat naar het pension gaat, raden wij aan om een aanvullende enting te geven. Dit betreft de neusenting, oftewel de enting voor  Bordetella. Deze enting kan vanaf vier weken leeftijd gegeven worden. Vraag altijd uw pension naar de entingen die zij verplicht stellen om te voorkomen dat uw kat alsnog niet in het pension mag.

Chip
Het plaatsen van een chip bij uw huisdier houdt in dat een transponder onder de huid ter hoogte van de hals wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld al tijdens de eerste enting uitgevoerd worden. Deze transponder blijft levenslang aanwezig en bevat een uniek nummer dat met behulp van een speciale lezer achterhaald kan worden. Via internet zijn met behulp van dit nummer de gegevens van de kat en de eigenaar te achterhalen. Instanties zoals uw dierenarts, asiels en de dierenambulance zijn in het bezit van de lezers, zodat
weggelopen dieren geïdentificeerd en naar hun baas terug gebracht kunnen worden.

Ontwormen
Kittens worden meestal door de moedermelk besmet met spoelwormen. Daarnaast kunnen kittens besmet raken met andere wormen, zoals lintwormen. Deze parasieten zijn ook besmettelijk voor mensen en kunnen ernstige problemen bij kinderen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om kittens goed te ontwormen met een goed ontwormingsproduct. Wij geven de voorkeur aan tabletten (zoals Milbemax) boven het gebruik van ontwormingspasta, omdat de werkzaamheid van tabletten beter is dan pasta en er tijdens het toedienen van pasta vaak door onder andere kwijlen werkzame stof verloren gaat. Hierbij adviseren wij het volgende ontwormingsschema:

 • vanaf een leeftijd van vier weken : elke twee weken
 • vanaf een leeftijd van 12 weken : elke maand
 • vanaf een leeftijd van zes maanden : elk kwartaal

Zowel binnen- als buitenkatten kunnen met wormen besmet raken. Wij adviseren om binnenkatten vanaf een leeftijd van zes maanden twee keer per jaar te ontwormen.

Vlooien
Iedere kat kan vlooien krijgen. Vaak ziet u echter de vlooien zelf niet, maar wel hun uitwerpselen: zwarte korreltjes in de vacht of op en rond ligplaatsen van de kat. Vlooien zorgen niet alleen voor jeuk, maar kunnen bij een jonge kat zoveel bloed zuigen dat bloedarmoede kan ontstaan. Daarnaast zijn veel vlooien drager van eieren van lintwormen, waardoor uw kat naast vlooien ook een worminfectie kan krijgen. Goede middelen tegen vlooien zijn Comfortis, Stronghold (tevens werkzaam tegen alle wormen, behalve lintwormen) en Advantage. De meeste middelen moeten elke vier weken herhaald worden. Indien er veel vlooien aanwezig zijn, raden wij u tevens aan uw huis te behandelen met een daarvoor geschikt middel tegen vlooien.

Verzekeren
Ieder dier kan ziek worden en een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms kan de rekening van de dierenarts hoog oplopen. Tegenwoordig is het mogelijk om uw kat te verzekeren.  Afhankelijk van de polis en eventuele aanvullende verzekeringen zullen veel kosten van de dierenarts vergoed worden. Indien u overweegt uw kat te verzekeren, raden wij u aan om dit al op jonge leeftijd te doen. Als op oudere leeftijd ziektes optreden, is verzekeren vaak lastig of duurder dan voor een jonge, gezonde kat.

Proteq 22-08-2014 kitten

 

 

 

Gebit
Het gebit van uw kitten heeft, net als uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder goede verzorging kan uw kitten op latere leeftijd klachten gaan krijgen. Door op jonge leeftijd al te wennen aan tanden poetsen en regelmatige controle van het gebit en de bek draagt u bij aan de gezondheid van het gebit van uw kat. Hierdoor kunt u gebitsproblemen tijdig signaleren en zo veel mogelijk voorkomen.

Vacht / conditie
Uw kitten gaat de komende tijd uitgroeien tot een volwassen kat. U kunt de gezondheid van uw kitten met behulp van diverse punten controleren:

 • kittens moeten wekelijks groeien, dus controleer wekelijks het gewicht van uw kitten
 • kittens mogen niet te dik worden; u moet de ribben kunnen voelen, maar niet zien
 • de vacht moet glanzend en glad aaneengesloten zijn
 • de ogen moeten schoon en helder zijn
 • er mag geen uitvloeiing uit ogen, neus, vulva of penis komen

Wij adviseren om voeding speciaal voor kittens te geven, bijvoorbeeld van Hill's.

Sterilisatie / Castratie
Rond de leeftijd van zes maanden gaat uw kitten seksueel actief worden. Ons advies is, als u geen kittens wilt, om uw kater of poes rond de leeftijd van zes maanden te laten steriliseren of castreren.

Voordelen:

 • voorkoming van sproeigedrag
 • verminderde neiging tot weglopen
 • geen ongewenste nestjes
 • poes: vermindering van de kans op tumoren in melkklieren

Nadelen:

 • kans op overgewicht
 • mogelijke verandering haarstructuur bij langharige katten
 • niet meer mogelijk om kittens te krijgen

Gedrag
Jonge katten springen op tafels, stoelen en banken, klimmen in gordijnen en kauwen op stroomdraden. Dit is allemaal veel voorkomend gedrag bij kittens. Vroeger dacht men dat katten niet op te voeden waren en het niet nodig was om de eerste dagen vrij te zijn om het kitten dingen aan of af te leren. Dit wordt tegenwoordig echter wel aangeraden. Net als kleine kinderen hebben kittens ook opvoeding en aandacht nodig. Door probleemgedrag af te leren en te voorkomen, kunt u op latere leeftijd veel gedragsproblemen worden
voorkomen. Heeft u vragen over het gedrag van uw kat, dan kunt u terecht bij onze paraveterinair en tevens gedragstherapeute voor katten: Arida Gerdessen.

Buitenland
Als uw kat meegaat naar het buitenland worden er een aantal eisen gesteld. De kat moet een Europees paspoort voor dieren, een chip en een enting tegen hondsdolheid (rabiës) gehad hebben. Deze enting kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en moet 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Voor veel (vooral niet-Europese) landen gelden aanvullende eisen. Controleer altijd ruim voor vertrek via het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren (LICG, www.licg.nl) wat de eisen zijn voor het land van bestemming en eventuele doorvoerlanden. Controleer tevens de vervoerseisen van uw eventuele vliegtuigmaatschappij(en) om problemen in het buitenland te voorkomen.

Ten slotte
Wilt u meer informatie dan kunt u ons altijd bereiken. U krijgt sowieso een uitnodiging voor een gratis assistentenconsult als uw kitten bijna zes maanden is. Tijdens dit consult beantwoord één van onze assistentes al uw vragen, kijkt ze of uw kat goed gegroeid is en of het gebit volledig en op de juiste manier gewisseld is.


We zien u graag terug in onze praktijk en wensen u veel plezier met uw kitten!

Design by Valleiweb