zorgplanDZG8  
Afspraak maken  

U kunt online een afspraak maken wanneer het u schikt.
Heeft het spoed ?

Bel dan meteen naar de praktijk bij u in de buurt.
Wij zijn dag en nacht beschikbaar.

 

 

Alle aandacht voor u en uw dier

 

 

Sterilisatie van honden

Als eigenaar van een vrouwelijke hond is het verstandig om na te denken of u uw hond wilt laten steriliseren: het verwijderen van de eierstokken onder algehele narcose. Er heerst veel discussie of een teefje wel of niet gesteriliseerd moet worden. Graag willen we u goede informatie geven ten behoeve van de keuze om uw hond wel of niet te steriliseren.
 
Voordelen
De eierstokken van een hond maken na de loopsheid het hormoon progesteron aan. Deze terugkerende progesteroninvloed geeft een verhoogde kans op een aantal ziektes, zoals
melkkliergezwellen, baarmoederontsteking en suikerziekte. Uit onderzoek is gebleken dat na een sterilisatie voorafgaand aan de eerste loopsheid de kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren slechts 0.05% is. Dit percentage neemt toe tot 8% bij sterilisatie na de eerste loopsheid en loopt op tot 26% na de tweede loopsheid. Sterilisatie na de derde loopsheid heeft geen positieve invloed meer op de kans van het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren, maar het gaat echter wel de ontwikkeling van goedaardige melkkliertumoren tegen. Een baarmoederontsteking en suikerziekte zijn niet altijd even goed te behandelen, maar ze zijn door middel van een sterilisatie grotendeels te voorkomen. Een ander voordeel is dat een gesteriliseerde teef niet meer (ongewenst) gedekt kan worden en ze zal dus ook geen puppy’s meer kunnen krijgen.
 
Nadelen
Het verwijderen van de eierstokken heeft ook nadelen. Het gaat allereerst om een ingreep waarvoor een narcose nodig is. De risico’s van deze narcose zijn bij een gezonde jonge hond beperkt, maar ze zijn wel aanwezig. Uw dierenarts doet er echter alles aan om de ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen, waaronder het gebruik van bewaking en  gasnarcose. Vervolgens moet u als eigenaar ook goed beseffen dat de operatie niet omkeerbaar is; uw teef zal dus geen puppy’s meer kunnen krijgen. Een ander nadeel van een sterilisatie is dat meer dan de helft van de honden na de operatie door een verandering in metabolisme last heeft van gewichtstoename wanneer dezelfde hoeveelheid voer als voor de ingreep wordt gegeven. Een hond moet na deze operatie dan ook regelmatig gewogen worden en de hoeveelheid voer moet, als dat nodig is, worden beperkt. Er is echter  speciale voeding op de markt die rekening houdt in deze verandering in het metabolisme van de gesteriliseerde teef, bijvoorbeeld de Neutered voeding van Royal Canin, welke bij alle  Dierenzorggroep Dierenklinieken verkrijgbaar is.
 
Waar ook rekening mee gehouden moet worden, is het karakter van de hond. Een jonge teef die enigszins agressief is, kan na de operatie nog feller en agressiever worden, doordat  de invloed van vrouwelijke hormonen op het gedrag wegvalt. Bij honden van middelbare leeftijd wordt dit echter gelukkig niet vaak gezien. Het is verstandig om uw dierenarts om advies te vragen als u een teefje heeft dat (soms) agressie vertoont en u overweegt om haar te steriliseren.
 
Vervolgens wordt soms, met name bij langharige honden, een vachtverandering gezien na het verwijderen van de eierstokken. De vacht kan dikker, krulleriger en moeilijker te borstelen worden. Deze veranderingen betreffen de vacht en hebben geen invloed op de huid van de hond. Ten slotte bestaat een kleine kans dat een hond na de ingreep last  krijgt van druppelsgewijs, ongecontroleerd urineverlies (urine incontinentie). Het begin van de incontinentie is vaak binnen drie jaar na het verwijderen van de eierstokken. Dit soort  urineverlies is over het algemeen goed te behandelen met medicijnen. Er zijn rassen die hier meer gevoelig voor zijn dan andere, zoals Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Old English  Sheepdog, Weimaraner, Riesen Schnauzer, Rottweiler, Bouvier en Ierse Setter. Bij deze rassen raden wij aan om met de sterilisatie te wachten tot na de eerste loopsheid om de  kans op incontinentie te verminderen.
 
Advies
De dierenartsen van de Dierenzorggroep vinden de genoemde voordelen in de meeste gevallen veel belangrijker dan de bovenstaande nadelen, aangezien wij ernstige ziektes zoals melkkliergezwellen en baarmoederontstekingen natuurlijk het liefst willen voorkomen in plaats van genezen. Om deze ziektes te voorkomen raden wij u dus in de meeste gevallen aan om de eierstokken voor de eerste loopsheid (rond de zes maanden leeftijd) te laten verwijderen. Indien een teefje al loops geweest is, kan de operatie 100 dagen na het einde van de laatste loopsheid uitgevoerd worden.
 
Methode
Een sterilisatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De operatie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Tijdens de meest gebruikelijke methode wordt de buik met  één snede geopend, waarna de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Sinds enige tijd bestaat ook de mogelijkheid om in twee van onze dierenklinieken honden groter dan 10 kilogram laparoscopisch te steriliseren. Hierbij worden in plaats van één grotere snede in de buik drie kleinere sneetjes gemaakt. Vervolgens worden de  eierstokken met behulp van een camera in beeld gebracht en verwijderd. Dit geeft minder weefselschade en hierdoor minder pijn na de operatie dan bij de eerstgenoemde methode. De operatiewonden zijn kleiner, waardoor de kans op complicaties lager is. Ook is de duur van de operatie en hiermee ook de narcose meestal korter. De eerder genoemde nadelen gelden voor beide methoden van opereren. De belangrijkste aanvullende nadelen van laparoscopische sterilisatie zijn dat de kosten van deze manier van opereren hoger zijn en dat bij een afwijkende  baarmoeder deze alsnog via een buiksnede verwijderd moet worden.
 
Laparoscopische sterilisatie wordt uitgevoerd in de volgende dierenklinieken:
 
 
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij proberen dan samen met u, met het welzijn van uw hond als  belangrijkste drijfveer, tot de beste keuze voor uw hond te komen.
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische sterilisatieDe operatiekamer en het team
1/5 
start stop bwd fwd

 
Design by Valleiweb