Titerbepalingen bij honden

Sinds enige tijd is het mogelijk om met behulp van bloedonderzoek (de Vaccicheck) te bepalen of uw huisdier nog voldoende antistoffen in zijn of haar bloed heeft om bescherming te bieden tegen gevaarlijke ziektes, zoals Parvo en hondenziekte.
Dit wordt ook wel een titerbepaling of titeren genoemd. Als de hoeveelheid antistoffen op het moment van bloedafname voldoende is om bescherming tegen deze ziektes te geven, is het niet noodzakelijk om de vaccinatie op dat moment te herhalen. Op deze manier wordt uw huisdier niet onnodig gevaccineerd. Het titeren is mogelijk voor Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis. Voor de ziekte van Weil (leptospirose) is dit nog niet mogelijk, dus is het advies om deze vaccinatie wel jaarlijks uit te laten voeren. Ten slotte dient er rekening gehouden te worden dat een titerbepaling een momentopname is en geen garantie voor een beschermingsduur biedt. Daarom wordt het aangeraden om de titerbepaling jaarlijks uit te laten voeren.
 
Uitvoering
Indien u interesse heeft in een titerbepaling voor uw hond, kunt u terecht bij Dierenkliniek Louwersplein in Hendrik Ido Ambacht, Dierenziekenhuis Gorinchem, Dierenkliniek Leerdam en Dierenkliniek Vianen en Nieuwegein. Tijdens de afspraak wordt een algemene gezondheidscontrole bij uw huisdier uitgevoerd, bloed afgenomen voor de titerbepaling en de vaccinatie tegen de ziekte van Weil gegeven. Aan het einde van de dag krijgt u de uitslag van het bloedonderzoek telefonisch te horen. Indien de titer van uw huisdier voldoende hoog is, hoeft hij of zij pas het volgende jaar terug te komen voor een nieuwe titerbepaling en vaccinatie tegen de ziekte van Weil. Als de titer van uw huisdier onvoldoende is, kunt u een afspraak maken om de zogenaamde cocktail vaccinatie (DHP, oftewel Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis) te herhalen.
 
Wanneer
Medische redenen om een titerbepaling uit te voeren zijn onder andere allergische reacties op vaccins en dieren die een auto-immuun ziekte hebben of hebben gehad. Als de voorgeschiedenis van een hond niet bekend is, is een titerbepaling ook zeer nuttig om te bepalen of er gevaccineerd moet worden. Daarnaast is een titerbepaling zeer geschikt indien u uw huisdier niet onnodig wilt laten vaccineren.
 
Leeftijd
Wilt u controleren of uw pup voldoende heeft gereageerd op de vaccinatie, dan kan een titerbepaling twee weken na de laatste vaccinatie uitgevoerd worden. Oudere honden die volgens het standaard entschema gevaccineerd zijn, komen vanaf een leeftijd van vier jaar in aanmerking voor een titerbepaling.
 
Heeft u interesse om uw hond te laten titeren, of heeft u vragen over deze techniek? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

 

Design by Valleiweb