U overweegt een pup aan te schaffen. Voordat u daadwerkelijk tot de aanschaf overgaat, is het belangrijk om een aantal aspecten te overdenken, zodat u uiteindelijk de juiste pup voor u en uw persoonlijk situatie aanschaft.
Ras
Niet elke hond is geschikt voor elke eigenaar en woonsituatie. U hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een specifiek hondenras of een kruising. Een rashond heeft vaak een iets meer voorspelbaar karakter en eigenschappen dan een kruising. Het ras van een hond heeft daarnaast ook invloed op de uiteindelijke grootte en het uiterlijk van uw hond. De grootte en het ras beïnvloeden ook sterk hoeveel ruimte en beweging uw hond nodig heeft. Zo heeft een Labrador Retriever meer beweging en ruimte nodig dan een Chihuahua en heeft een Border Collie meer uitdaging en activiteit nodig dan een Basset hound.  Indien u (jonge) kinderen in huis heeft, dient u ook goed te kijken welk ras het beste bij uw gezinssituatie past. Niet elke hond kan even goed met kleine kinderen in huis omgaan.
Helaas is niet elke rashond standaard een gezonde hond. Oriënteert u zich van tevoren welke (erfelijke) aandoeningen bij het ras van uw keuze voorkomen en informeer bij de fokker of verkoper van uw pup naar de gezondheid van en eventuele testen die zijn uitgevoerd bij de ouderhonden en hun familieleden. Veel voorkomende (deels erfelijke) aandoeningen zijn elleboogdysplasie, heupdysplasie, oog- en huidproblemen (allergieën). Voor een duidelijk overzicht van de meest voorkomende rassen, hun eigenschappen en hun gezondheid kunt u terecht op http://www.rashondengids.nl/
 
Herkomst
Als u een ras heeft gekozen, is het verstandig om af te vragen waar u uw puppy wilt aanschaffen. Rasdieren met stamboom zult u over het algemeen alleen via een fokker of een rasvereniging kunnen verkrijgen. Soms wordt gewerkt met wachtlijsten, dus informeer hier van tevoren naar om teleurstellingen te voorkomen. Rasdieren zonder stamboom zijn onder andere bij particuliere fokkers te koop. Een stamboom geeft overigens vooral informatie over de ouders van het dier, maar geeft helaas geen enkele garantie op een gezond huisdier! Voor meer informatie over rasverenigingen en fokkers kunt u terecht bij de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/
 
Een fokker biedt vaak de mogelijkheid om de pup voorafgaand aan de aanschaf te bezoeken en het moederdier te zien. In sommige gevallen is het vaderdier ook aanwezig. Mocht u op bezoek kunnen komen, let dan niet alleen op de pup, maar ook op de moederhond en de omgeving. De puppy zelf en de moederhond kunt u het beste beoordelen op gedrag (actief of juist teruggetrokken), gezondheid (schone neus, oren, ogen en achterhand, schone vacht) en voedingstoestand (onder andere geen ribben of wervels zichtbaar). De omgeving moet schoon zijn en niet stinken. Puppy’s mogen wettelijk pas vanaf een leeftijd van zeven weken van hun moeder gescheiden worden. Het niet mogen zien van de moederhond of de afwezigheid van de moederhond zonder duidelijke reden, kan een aanwijzing zijn dat deze wet overtreden is en dit is niet bevorderlijk voor het welzijn van de pups en hun moeder.
 
Wees voorzichtig met het aanschaffen van honden via online advertenties of verkoopwebsites (onder andere Marktplaats en Speurders) . Ook zogenaamde ‘broodfokkers’ verkopen hun pups soms via deze kanalen.
Daarnaast is het mogelijk om via het asiel een hond te vinden. Meestal zult u hier volwassen dieren aantreffen, maar soms zijn ook puppy’s of jongere honden beschikbaar voor herplaatsing. Informeer voor de mogelijkheden bij uw lokale asiel of opvang.
 
Controleer in alle gevallen of uw pup voorzien is van een paspoort en een chip (staat vermeld in het paspoort) en vraag na hoe de ontworming en ontvlooiing van de pup zijn verlopen. Indien uw pup een officieel Europees paspoort heeft, dient de pagina met de chipgegevens gelamineerd te zijn. Ook de gegevens van de fokker en de dierenarts die het paspoort heeft afgegeven, moeten volledig in het paspoort vermeld zijn. Puppy’s krijgen over het algemeen rond zes weken hun eerste inenting. De enting tegen hondsdolheid (Rabiës) mag pas vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden. Puppy’s die vanuit het buitenland naar Nederland komen, mogen pas drie weken na deze inenting in Nederland ingevoerd worden. Puppy’s vanuit het buitenland mogen dus niet jonger dan 15 weken leeftijd ingevoerd worden. Invoer van pups onder deze leeftijd is illegaal en strafbaar.
 
Reu of teef
Naast herkomst en ras, dient u zich af te vragen of u een vrouwelijke (teef) of mannelijke (reu) hond wilt aanschaffen. Een reu wordt gemiddeld groter en sterker dan een teef van hetzelfde ras. Daarnaast kunnen reuen een dominanter karakter hebben dan teven. Er zijn echter ook ‘pittige’ teven en zachtaardige reuen, dus het geslacht zegt niet alles over het karakter. Niet gecastreerde reuen markeren vaak hun omgeving buiten met urine en kunnen veel interesse vertonen in loopse teven. Voor teefjes geldt het advies, als u niet van plan bent om met de hond te fokken, om de hond tijdig te steriliseren. Een niet gesteriliseerde teef heeft namelijk op oudere leeftijd onder andere meer kans op (levensbedreigende) baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte. Zie voor meer informatie over steriliseren: http://www.dierenzorggroep.nl/informatiebank-gezelschapsdieren/honden/709-sterilisatie-hond
 
Kosten
Elke hond brengt kosten met zich mee, waaronder voeding, dagelijkse verzorging, puppycursussen en dierenartskosten. Een goed overzicht van de kosten van een huisdier vindt u op: http://www.licg.nl/80s/praktisch/aanschaf/aanschaf/wat-kost-een-huisdier.html Daarnaast is het mogelijk om een huisdierverzekering af te sluiten. Voor de preventieve zorg voor uw huisdier, zoals vaccineren, ontwormen en ontvlooien, kunt u bij de Dierenzorggroep Dierenklinieken een voordelig Gezondheidsplan afsluiten (http://www.dierenzorggroep.nl/dzg-gezondheidsplan).
 
Aankoopkeuring
Als u daadwerkelijk een pup heeft aangeschaft, kunt u bij uw dierenarts terecht voor een zogenaamde aankoopkeuring. De dierenarts zal uw nieuwe pup dan controleren op zijn of haar gezondheid. Ook wordt het paspoort van de pup gecontroleerd en worden uw vragen over de pup beantwoord. Een aankoopkeuring is geen garantie voor een ziektevrije toekomst van uw pup, maar kan wel op dat moment waarneembare problemen aan het licht brengen. Indien problemen worden geconstateerd, kunt u aan de hand van deze keuring contact opnemen met de fokker of verkoper van uw pup voor eventuele toelichting en overleg.
Voor meer informatie over de overwegingen bij de aanschaf van een nieuwe pup kunt u terecht op:
http://www.licg.nl/z6/praktisch/aanschaf/aanschaf/het-aanschaffen-van-een-huisdier.html
Design by Valleiweb