Veel honden nemen graag een duik in het water. Wij zijn vaak behoorlijk kritisch in wat voor water we zwemmen, maar een hond springt soms zelfs in het meest smerige water. Toch is het verstandig om uw hond niet zomaar in elke plas te laten springen.

In natuurwater kunnen verschillende soorten van vervuiling optreden, zoals gifstoffen en ziektes. Graag willen we op twee belangrijke ziektes wijzen, die vaak door relatief eenvoudige maatregelen te voorkomen zijn: de ziekte van Weil (Leptospirose) en Blauwalg.

Leptospirose
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën genaamd Leptospiren. Het is een potentieel dodelijke ziekte, die ook voor mensen besmettelijk en gevaarlijk is. Besmetting treedt op door direct contact met een (levende of dode) gastheer of indirect via een met urine besmette omgeving (zoals planten of stilstaand water). De bacterie krijgt toegang via wondjes of contact met slijmvliezen (onder andere ogen, neus en mond). De beste manier om leptospirose te voorkomen is door uw hond jaarlijks te laten vaccineren, aangezien bij elke jaarlijkse vaccinatie de ziekte van Weil is opgenomen. Puppies moeten op 9 en 14 weken gevaccineerd worden tegen de ziekte van Weil.

Blauwalg
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn blauwalgen geen algen, maar bacteriën (Cyanobacteriën). Ze groeien vooral in de zomer in stilstaand water van matige kwaliteit. Ze kunnen zowel in zout als zoet water groeien, maar ze komen ook op het vasteland voor. Blauwalgen vormen vaak kolonies of drijflagen op het water, waarbij de kleur varieert met de soort bacterie. De karakteristieke blauwe kleur treedt pas op als er bacteriën kapot gaan. Andere mogelijke kleuren zijn roodbruin, groen en bruingroein.

Een aantal soorten blauwalg kan gifstoffen produceren die zowel bij mens als dier milde tot ernstige klachten en zelfs sterfte kunnen veroorzaken, zoals braken, diarree en huidirritatie, maar ook stuiptrekkingen, ademhalingsstoornissen en verlammingen komen voor. Deze verschijnselen kunnen al binnen een paar uur optreden. De besmetting vindt plaats via opname van besmet water, bijvoorbeeld door zwemmen, drinken of likken van de natte vacht. Indien er bij zwemwater een waarschuwing wordt gegeven voor blauwalg, is het water dus ook voor uw hond niet geschikt om in te zwemmen of om van te drinken! Mocht uw hond toch in aanraking komen met blauwalgen, raden wij u aan direct contact op te nemen met een dierenarts. Maatregelen die genomen kunnen worden zijn het dier laten braken, het dier volledig wassen en het toedienen van Norrit. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen!

Veilig zwemwater
U kunt ervan uit gaan dat (zwem)water dat veilig voor mensen is verklaard, ook veilig is voor honden. Controleer altijd wel van tevoren of het voor honden wel toegestaan is om het water in te duiken; of dat deze plek voor mensen of juist voor de plezier- of scheepvaart gereserveerd is. Ons advies is om bij twijfel aan de kwaliteit van het water te voorkomen dat uw hond erin zwemt. Ook als u van andere eigenaren hoort dat honden ziek zijn geworden na het zwemmen in een bepaald gebied, kunt u beter dit water mijden. Mocht uw hond ziek worden na het zwemmen, neem dan altijd contact op met uw dierenkliniek. Voor meer informatie over zwemwater verwijzen we u naar www.zwemwater.nl

Zwembaden
Sommige zwembaden houden aan het einde van het seizoen een speciale dag waar honden eventueel samen met hun eigenaar een duik in het zwembad mogen nemen. Voor meer informatie over de zwembaden en de data, houdt onder andere deze website in de gaten.

 

Design by Valleiweb