Op het moment dat u een pup in huis neemt, hoopt u natuurlijk dat u een gezonde huisgenoot aangeschaft heeft. Gelukkig testen heel veel fokkers hun ouderdieren op bepaalde erfelijke gebreken en kijken wij als dierenarts uw pup grondig na tijdens de entingen.

Ondanks al die voorzorgsmaatregelen komen er nog steeds veel erfelijke orthopedische problemen voor bij honden. Dat komt omdat veel ouderdieren drager zijn van deze ziekten, maar geen klachten hebben. Als twee dragers van die ziekte dan een nestje krijgen, kunnen de pups wel klachten gaan ontwikkelen.
 
De meest voorkomende problemen, die we bij jonge honden zien zijn heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en patellaluxatie, oftewel knieschijfverplaatsing. Dysplasie is een ander woord voor misvorming. Dat betekent dat een pup deze aandoening tijdens de groei zal ontwikkelen. Grote honden maken een groeispurt door tussen vier en zeven maanden en kleine hondenrassen tussen drie en zes maanden leeftijd. Daarom onderzoeken we de pups bij voorkeur tussen de zeven en acht maanden leeftijd. De meeste groei is dan achter de rug en de meerderheid van de ontwikkelingsfouten zijn dan aan het licht gekomen.
 
Het is van groot belang dat deze aandoeningen vroeg ontdekt worden, omdat de gewrichten anders veel schade opgelopen hebben en de hond hierdoor levenslang pijn zal hebben. Tevens worden bepaalde behandelingen bij voorkeur uitgevoerd voordat de pup één jaar oud is (bijvoorbeeld bekkenkanteling). Het is een fabel dat heupdysplasie pas na de leeftijd van één jaar kan ontdekt worden. Wel is het zo dat heupdysplasie een progressieve aandoening is, die in de loop der tijd erger kan worden.
 
Omdat we de klok nu eenmaal niet terug kunnen draaien en omdat we allemaal willen dat onze trouwe viervoeter gezond en zonder pijn door het leven gaat, adviseren we om uw pup orthopedisch te laten onderzoeken als hij of zij zeven tot acht maanden oud is. We kijken naar de stand van de poten en voelen naar groeipijnen en de aanwezigheid van ontstekingsvocht in de gewrichten. Bij afwijkende bevindingen adviseren we een röntgenfoto.

Design by Valleiweb