Chocolade is voor mensen een lekkernij en ook honden vinden chocolade soms heerlijk. In deze lekkernij zit echter de stof theobromine, die voor mensen onschadelijk, maar voor honden giftig kan zijn. Theobromine valt onder de groep van methylxanthines, waaronder ook cafeïne valt. Deze stoffen kunnen effecten hebben of het hart- en vaatstelsel, het maagdarmkanaal en ze stimuleren het centrale zenuwstelsel, wat uiteindelijk kan leiden tot het overlijden van de hond.

Oorzaak
Theobromine wordt door de lever verwerkt en door de nieren uitgescheiden. Honden verwerken deze stof langzamer dan mensen, waardoor theobromine in beperkte hoeveelheid al giftig kan zijn voor honden.

Verschijnselen
De eerste symptomen van een vergiftiging met chocolade beginnen gemiddeld vier tot 15 uur na het opeten van de chocolade, maar in sommige gevallen worden de effecten al na één uur waargenomen. Methylxanthines verslappen spierweefsel in het maagdarmkanaal, waardoor verschijnselen kunnen ontstaan zoals braken, diarree en veel drinken. Daarnaast stimuleren deze stoffen het centrale zenuwstelsel, waardoor verschijnselen zoals hyperactiviteit, rusteloosheid, incoördinatie, spiertrillingen, hijgen, toevallen en zelfs coma op kunnen treden. Tevens treedt een stimulatie van het hart- en vaatstelsel op, waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Deze ritmestoornissen kunnen in combinatie met ademhalingsproblemen leiden tot het overlijden van de hond. Door het hoge vetgehalte kan op een later tijdstip (24 tot 72 uur na opname van de chocolade) een alvleesklierontsteking ontstaan, die in sommige gevallen ook dodelijk is.

Behandeling
Zodra een hond chocolade heeft gegeten, is het verstandig om contact te zoeken met een dierenarts. Daarbij is het van belang om te proberen te achterhalen hoeveel chocolade de hond gegeten heeft en wat het cacao percentage van het product is. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer theobromine. Daarnaast wil een dierenarts altijd graag het gewicht (of een schatting daarvan) van uw hond weten.

 
Product
Theobromine per gram
Witte chocolade
0.009 mg
Oplos chocolade
0.5 mg
Melk chocolade
1.5 - 2.2 mg
Pure chocolade
4.5 – 16 mg
Cacao poeder
5.3 – 26 mg
Cacao bonen
11 – 43 mg
 
Een inname van 20 mg/kg theobromine leidt meestal tot milde klachten en vanaf 40 mg/kg treden ernstige verschijnselen op. Echter, niet elke hond is even gevoelig voor de effecten van theobromine en helaas kan daardoor op basis van deze berekening slechts een inschatting van de mogelijke gevolgen gegeven worden. Bij enige twijfel zal uw dierenarts u aanraden om zo spoedig mogelijk met de hond naar een dierenartsenpraktijk te gaan om de hond te laten braken. Zelf de hond laten braken door bijvoorbeeld zout in de bek in te geven wordt met klem afgeraden in verband met de kans op zoutvergiftiging. Het laten braken van de hond is zelfs nog zinvol zes tot twaalf uur na het opeten van de chocolade, maar zoals met elke vergiftiging geldt: hoe eerder een behandeling wordt gestart, hoe beter. Naast het laten braken, kan Norit en een laxeermiddel gegeven worden om de opname uit het maagdarmkanaal te verminderen en kan een dierenarts onder narcose de maag van de hond spoelen.

Als een hond verschijnselen van een vergiftiging met theobromine begint te ontwikkelen, is helaas geen specifiek antidotum beschikbaar. De behandeling is daarom vooral gericht op de bestrijding van de verschijnselen die optreden. Zo kunnen medicijnen tegen het braken en krampen gegeven worden en bij ernstige zenuwverschijnselen kan het dier gesedeerd worden. Aangezien theobromine langzaam uit het lijf verwijderd wordt, kunnen de verschijnselen meerdere dagen aanhouden.

Katten
Ook katten kunnen de stof theobromine slecht verwerken, maar er is ongeveer 40 tot 50 gram cacao nodig voordat ernstige verschijnselen bij katten optreden. Hierdoor is de kans klein dat een kat een dusdanige hoeveelheid chocola opeet dat er een vergiftiging optreedt. Desondanks is het altijd aan te raden om contact te zoeken met een dierenarts als een kat chocolade heeft gegeten.
 
Bronvermelding
  •  Chocolade-intoxicatie bij honden, M.E. Gunning, E. den Hertog, N.F. van Velsen en J.T. Bosje, Tijdschrift voor Diergeneeskunde • Deel 135 • Aflevering 23 • 1 december 2010 
  • Small Animal Clinical Nutrition, Hand, Thatcher, Remillard, Roudebush, Mark Morris Institute 2000
Design by Valleiweb