De beste manier om tandplak en tandsteen (dit is verkalkte tandplak) te voorkomen is door het poetsen van de tanden van uw hond. Er zijn honden die dit vanaf de eerste keer goed toestaan, maar de meeste honden hebben training nodig om tandenpoetsen aan te leren. Als er direct met een tandenborstel met tandpasta voor mensen wordt begonnen, zullen de meeste honden dat niet prettig vinden. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor dieren, omdat dit fluoride bevat. Daarnaast wordt het gevoel van een borstel in de bek in het begin niet door alle honden even leuk gevonden.
 
Jong geleerd is oud gedaan
Als u regelmatig het gebit van uw hond wilt bekijken of poetsen, is het erg handig om de hond aan te wennen dat er iets in de bek gebeurt. Het aanleren van tandenpoetsen begint dus al als de hond nog een pup is! Bijna elke puppy- cursus voorziet daarin door aan te leren de tanden te laten bekijken. Natuurlijk is het ook op latere leeftijd mogelijk dit aan te leren, ook 'jong geleerd, oud gedaan' is ook op honden van toepassing.
 
Aanleren van tandenpoetsen
Allereerst moet het poetsen van de tanden een prettige of zelfs leuke ervaring voor u en uw hond zijn. Blijf dus positief en doe rustig aan. Houd uw hond niet gedwongen vast. Doe korte oefeningen en blijf uw hond belonen.
 
Als uw hond al naar de tanden laat kijken, zal het geen probleem zijn om een vinger op de tanden te leggen. Zeker niet als deze vinger in bouillon (of als uw hond dit lekker vindt: dierentandpasta) is gedoopt. Laat uw hond uw vinger aflikken en wrijf zachtjes over de tanden en het tandvlees. Zodra hij of zij dit een leuke bezigheid vindt, kunt u de volgende stap nemen.
 
In deze volgende fase kunt u proberen met een gaasje om een vinger langs de buitenkant van de tanden te gaan. Begin voorin en beweeg dan steeds verder naar achteren. Bewaar de snijtanden echter tot het laatst, want deze zijn de gevoeligste elementen van het gebit. Wederom kan een beetje bouillon of hondentandpasta helpen om dit een prettige ervaring te maken. U doet dit net zo vaak als nodig is om het een prettige ervaring te maken voor uw hond.
 
Pas wanneer de hond het gaasje in de bek een prettige ervaring vindt, kunt u een tandenborstel introduceren. Er zijn speciale borstels op de markt die extra zacht en gebogen zijn om ook de achterste kiezen ermee te kunnen bereiken. Ook zijn er hele kleine tandenborstels die over je vinger passen, de zogenaamde vingertandenborstels. Om de hond te laten wennen aan de tandenborstel kunt u er iets lekkers van af laten likken, zoals dierentandpasta met een smaakje. Zo raakt uw dier gewend aan het gevoel van een borstel.
 
Tot slot gaat u echt de tanden poetsen: ook nu is het advies om langzaam te beginnen met een paar tanden tegelijk. Als u uw vinger op de kop van de tandenborstel houdt kunt u het beste sturen en voorkomt u dat u uit kan schieten, met name achter in de bek.
 
Hoe vaak?
De meeste mensen poetsen tweemaal per dag de eigen tanden. Bij de hond is bewezen dat alleen dagelijks tanden poetsen de opbouw van tandplak en tandsteen voorkomt, want tandsteen ontstaan binnen 24 uur uit het aanwezige tandplak. Bij eenmaal per week poetsen is het effect helaas onvoldoende. Dat betekent dat de eigenaar van een hond, die al heeft laten zien aanleg te hebben voor gebitsproblemen, dagelijks de tanden zou moeten poetsen om een goed resultaat te krijgen.
 
Het aanleren van tanden poetsen bij honden kan, afhankelijk van de hond, soms wel enkele maanden duren. Het is een kwestie van langzaam opbouwen, een beloning aanbieden na het poetsen en niet langer poetsen dan de hond toelaat. Uiteindelijk blijkt dat van bijna elke hond met een gemotiveerde eigenaar de tanden gepoetst kunnen worden en dat ze het beide zelfs leuk vinden. Als een eigenaar het lukt om tandenpoetsen bij de hond in de dagelijkse routine op te nemen, wordt optimaal aan de gebitsbehandeling gewerkt en worden gebitsproblemen in de toekomst voorkomen!
 
Tanden poetsen bij de hond
Tanden poetsen bij de hond
Tanden poetsen bij de hond
Tanden poetsen bij de hond
Tanden poetsen bij de hondHet poetsen van de hoektanden
1/4 
start stop bwd fwd


Design by Valleiweb