Als eigenaar van een mannelijke hond is het verstandig om na te denken of u uw hond wilt laten castreren: het verwijderen van de testikels onder algehele narcose. Graag willen we u goede informatie geven ten behoeve van de keuze om uw hond wel of niet te castreren.
 
Indicaties
Er zijn een aantal aandoeningen die onder invloed staan van het mannelijke geslachtshormoon dat in de testikels wordt gemaakt: testosteron. Een castratie kan bij die aandoeningen de symptomen geheel of gedeeltelijk laten verdwijnen. Er zijn dus verschillende medische redenen om een reu te castreren, waaronder: prostaatvergroting, circumanaalkliertumoren (gezwellen die voorkomen bij oudere reuen en groeien onder invloed van testosteron), testikeltumoren of een onbehandelbare of steeds terugkerende ontsteking van de voorhuid.
 
Naast medische redenen zijn er verschillende onprettige gedragingen die mogelijk verdwijnen of verminderen na een castratie. Gedrag dat veroorzaakt wordt door testosteron zal in de meeste gevallen verminderen na een castratie. U moet dan denken aan een overdreven heftige reactie op loopse teefjes in de buurt. Sommige reuen liggen dagen lang bij de voordeur, ontsnappen als ze een kans zien en krijgen geen hap meer door de keel als er een loops teefje in de buurt is.
 
Bij sommige gedragsproblemen kan een castratie een deel van de oplossing zijn. Er zijn echter ook gedragsproblemen die beperkt of niet door een castratie te beïnvloeden zijn. In het geval van dominant gedrag is een castratie bijvoorbeeld niet altijd de oplossing. Gedragstherapie is dan een betere optie. Als u twijfelt om uw reu vanwege zijn gedrag te laten castreren, raden we u aan om contact met uw dierenkliniek op te nemen voor overleg of doorverwijzing naar een hondengedragsdeskundige.
 
Als twijfel bestaat of een castratie een gedragsprobleem weg zal nemen, dan bestaat tegenwoordig de mogelijkheid tot een zogenaamde 'chemische castratie'. Met een injectie of een implantaat wordt het mannelijke hormoon testosteron voor een beperkte periode weggevangen. Bij een injectie is die periode enkele weken; bij een implantaat voor meerdere maanden tot zelfs een jaar. Op deze manier is goed te beoordelen wat het effect van een daadwerkelijke castratie bij een hond zou zijn.
 
Nadelen
Een nadeel van een castratie is dat meer dan de helft van de honden na de operatie last heeft van gewichtstoename door een veranderd metabolisme. Een hond moet na een castratie daarom regelmatig gewogen worden en de hoeveelheid voer moet, als dat nodig is, worden beperkt. Er is echter speciale voeding op de markt die rekening houdt in deze verandering in het metabolisme van de gecastreerde reu.
 
Een ander nadeel is dat bij met name langharige honden een vachtverandering wordt gezien na het verwijderen van de testikels. De vacht kan dikker, krulleriger en moeilijker te borstelen worden. Deze veranderingen betreffen de vacht en hebben geen invloed op de huid van de hond.
 
Advies
Voor een dierenarts moet een duidelijke noodzaak zijn om een operatie uit te voeren. In principe is dus het advies om een reu niet te castreren als er geen noodzaak voor is.
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met uw Dierenzorggroep Dierenkliniek opnemen. Wij proberen dan samen met u, met het welzijn van uw hond als belangrijkste drijfveer, tot de beste keuze voor uw hond te komen.
Design by Valleiweb