U hebt een nieuwe pup gekocht of overweegt om een pup te nemen. Misschien is dit uw eerste hond en is alles nieuw voor u. Het kan echter ook zijn dat u al eerder ervaring heeft opgedaan in het opvoeden en verzorgen van een hond. Toch veranderen inzichten vaak over de jaren heen. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.
 
Enten
 • 6 weken leeftijd : puppyenting (bevat hondenziekte en Parvo)
 • 9 weken leeftijd : cocktailenting (bevat hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil en Canine Adenovirus)
 • 14 weken leeftijd : cocktailenting
Hierna wordt het schema voor volwassen honden gevolgd. Dit houdt in dat uw hond elke drie jaar de grote cocktailenting ontvangt en de twee tussenliggende jaren alleen de ziekte van Weil. Wanneer u met uw pup op cursus wilt gaan, of wanneer de pup op een andere manier veel met andere honden in aanraking komt (bijvoorbeeld in een pension), raden wij u aan om uw hond tevens te vaccineren tegen kennelhoest (bevat Bordetella en parainfluenza). Deze vaccinatie mag vanaf zes weken leeftijd gegeven worden. Als uw hond naar het pension gaat, raden wij aan om altijd te vragen naar de entingen die zij verplicht stellen om te voorkomen dat uw hond alsnog niet in het pension mag.
 
Chip
Het plaatsen en registreren van een chip bij puppy’s is vanaf 1 april 2013 verplicht. U dient binnen twee weken nadat de hond in uw bezit is gekomen de chip op uw naam overgezet te hebben. Indien er nog geen chip bij uw pup geplaatst is, dient dit zo spoedig mogelijk te gebeuren. Dit houdt in dat een transponder onder de huid ter hoogte van de hals wordt geplaatst. Deze transponder blijft levenslang aanwezig en bevat en uniek nummer dat met behulp van een speciale lezer achterhaald kan worden. Via internet zijn met behulp van dit nummer de gegevens van de hond en de eigenaar te achterhalen. Instanties zoals uw dierenarts, asiels en de dierenambulance zijn in het bezit van de lezers, zodat weggelopen dieren geïdentificeerd en naar hun baas terug gebracht kunnen worden.
 
Ontwormen
Puppy’s worden zowel in de baarmoeder als via de moedermelk besmet met spoelwormen. Daarnaast kunnen ze besmet raken met andere wormen, zoals lintwormen. Deze  parasieten zijn ook besmettelijk voor mensen en kunnen ernstige problemen bij kinderen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om puppy’s goed te ontwormen met een goed  ontwormingsproduct. Wij geven de voorkeur aan tabletten (zoals Milbemax) boven het gebruik van ontwormingspasta, omdat de werkzaamheid van tabletten beter is dan pasta en er tijdens het toedienen van pasta vaak door onder andere kwijlen werkzame stof verloren gaat.
 
Hierbij adviseren wij het volgende ontwormingsschema:
 • vanaf een leeftijd van twee weken : elke twee weken
 • vanaf een leeftijd van 12 weken : elke maand
 • vanaf een leeftijd van zes maanden : elk kwartaal
 
Vlooien
Iedere hond kan vlooien krijgen. Vaak ziet u echter de vlooien zelf niet, maar wel hun uitwerpselen: zwarte korreltjes in de vacht of op en rond ligplaatsen van de hond. Vlooien  zorgen niet alleen voor jeuk, maar kunnen bij een jonge hond zoveel bloed zuigen dat bloedarmoede kan ontstaan. Daarnaast zijn veel vlooien drager van eieren van lintwormen,  waardoor uw pup naast vlooien ook een worminfectie kan krijgen. Goede middelen tegen vlooien zijn Bravecto (werkt drie maanden, tevens werkzaam tegen teken), Comfortis, Advantix (tevens werkzaam tegen teken en zandvliegen) en Stronghold (tevens werkzaam tegen alle wormen, behalve lintwormen). De meeste middelen moeten elke vier weken herhaald worden. Indien er veel vlooien aanwezig zijn, raden wij u tevens aan uw huis te behandelen met een daarvoor geschikt middel tegen vlooien.
 
Verzekeren
Ieder dier kan ziek worden en een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms kan de rekening van de dierenarts hoog oplopen. Tegenwoordig is het mogelijk om uw hond te verzekeren. Afhankelijk van de polis en eventuele aanvullende verzekeringen zullen veel kosten van de dierenarts vergoed worden. Indien u overweegt uw hond te verzekeren, raden wij u aan om dit al op jonge leeftijd te doen. Als op oudere leeftijd ziektes optreden, dan is verzekeren vaak lastig of duurder dan voor een jonge, gezonde hond.
 
Gebit
Het gebit van uw pup heeft, net als uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder goede verzorging kan uw pup op latere leeftijd klachten gaan krijgen. Door op jonge leeftijd al te wennen aan tanden poetsen en regelmatige controle van het gebit en de bek draagt u bij aan de gezondheid van het gebit van uw hond. Hierdoor kunt u gebitsproblemen tijdig signaleren en zo veel mogelijk voorkomen.
 
Vacht/conditie
Uw pup gaat de komende tijd uitgroeien tot een volwassen hond. U kunt de gezondheid van uw puppy met behulp van diverse punten controleren:
 • puppy’s moeten wekelijks groeien, dus controleer wekelijks het gewicht van uw pup
 • puppy’s mogen niet te dik worden; u moet de ribben kunnen voelen, maar niet zien
 • de vacht moet glanzend en glad aaneengesloten zijn
 • de ogen moeten schoon en helder zijn
 • er mag geen uitvloeiing uit ogen, neus, vulva of penis komen
Wij adviseren om voeding speciaal voor puppy’s te geven, bijvoorbeeld van Hill's.
 
Gedrag
Jonge honden zijn speels, zijn niet altijd direct zindelijk en bijten op allerlei voorwerpen, soms zelfs op handen of voeten. Dit is allemaal veel voorkomend gedrag bij puppy’s. Net als kleine kinderen hebben puppy’s ook opvoeding en aandacht nodig. Door probleemgedrag af te leren en te voorkomen, kunt u op latere leeftijd veel gedragsproblemen worden voorkomen. Heeft u vragen over het gedrag van uw hond, dan kunt u terecht bij onze gedragstherapeute voor honden.
 
Buitenland
Als uw hond meegaat naar het buitenland worden er een aantal eisen gesteld. De hond moet een Europees paspoort voor dieren, een chip en een enting tegen hondsdolheid (rabiës) gehad hebben. Deze enting kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en moet 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Voor veel (vooral niet-Europese) landen gelden aanvullende eisen. Controleer altijd ruim voor vertrek via het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) wat de eisen zijn voor het land van bestemming en eventuele doorvoerlanden. Controleer tevens de vervoerseisen van uw eventuele vliegtuigmaatschappij(en) om problemen in het buitenland te voorkomen.
 
Ten slotte
Wilt u meer informatie dan kunt u ons altijd bereiken. U krijgt sowieso een uitnodiging voor een gratis assistentenconsult als uw pup bijna zes maanden is. Tijdens dit consult beantwoord één van onze assistentes al uw vragen en kijkt ze of uw hond goed gegroeid is en of het gebit volledig en op de juiste manier gewisseld is.
 
We zien u graag terug in de praktijk en wensen u veel plezier met uw pup!
Design by Valleiweb